BBQ bijgerechten

Bereidingstijd: 15 tot 30 minuten

Wij, slagers staan graag achter de BBQ. Wij kunnen naast een heerlijk stukje vlees ook genieten van groenten van de BBQ. Vaak krijgen wij de vraag wat wij als slagers eten naast ons heerlijke vlees. Na een kort vragenvuur aan onze klanten kregen wij als input; 'Snel klaar', 'Simpel' en 'Gezond'.
Wij zijn aan de slag gegaan met onze lievelings-groenten-recepten en delen wij graag met jou!

Wij hebben drie recepten gemaakt;

  1. Gegrilde aubergine met pesto
  2. Witte kool salade
  3. Gegrilde groenten

slagerij van eijk bijgerechten BBQ

Gegrilde aubergine met pesto

Ingrediënten:

  • 1 Aubergine 
  • 2 el pesto
  • Cherry tomaatjes doormidden gesneden
  • Oregano gedroogd
  • Geraspte kaas

Bereiding

  1. Snij de aubergine in dunne plakken van 0,5 centimeter.
  2. Grill de aubergine kort om en om, ongeveer 2-3 minuten.
  3. Haal de aubergine plakken van de BBQ, laat ze afkoelen.
  4. Smeer de aubergine plakken in met de pesto en beleg ze met de cherry tomaatjes, de gedroogde oregano en de geraspte kaas.
  5. Grill de belegde aubergine nog 3-4 minuten op de BBQ.

Witte kool salade

Ingrediënten:

  • 150 gram witte kool, gesneden
  • 150 gram peen julienne gesneden
  • 2 - 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes
  • Handje rozijnen
  • Handje walnoten in stukjes
  • 2 el kwark
  • 2 tl mosterd
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 tl honing
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Meng de kwark, mosterd, olijfolie, honing, peper en zout door elkaar voor de dressing van de witte kool salade.
  2. Voeg vervolgens de witte kool, peen, bleekselderij, de rozijnen en de walnoten in een kom en meng deze met de dressing.

Gegrilde groenten

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika (gewoon of punt paprika)
  • Takje cherry tomaten
  • Balsamico azijn
  • 2 tl Italiaanse gedroogde kruiden
  • Olijfolie extra vierge
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij de courgette, aubergine en de paprika's in dunne plakken van 0,5 centimeter.
  2. Kwast de groenten in met olijfolie om te bakken en peper en zout de plakken.
  3. Wanneer de BBQ heet genoeg is, grill je de groenten kort om en om, ongeveer 3-4 minuten.
  4. Het is handig om de tomaten aan een tak te grillen, zodat ze niet tussen de kolen belanden :-)
  5. Als de groenten klaar zijn, leg ze in een braadslee en breng op smaak met de Balsamicoazijn, de Gedroogde Italiaanse kruiden en eventueel peper, zout en olijfolie.
  6. Doe eventueel de gegrilde groenten op een lage stand in de oven om ze warm te houden, op 80 graden.

Eet smakelijk!

Bavette met gegrilde groenten

Bereidingstijd: 15 tot 30 minuten

Als wij niet weten wat we willen eten, dan serveren wij altijd een steak, bijvoorbeeld Bavette, Baksucade, Entrecote of een lekkere Rib eye met gegrilde groenten.  Eigenlijk passen gegrilde groenten overal bij, een lekkere steak is onze favoriet. Heel makkelijk en o zo lekker. Wij hebben voor Bavette gekozen. De Bavette komt uit de ‘vang’ van de koe. Het is dus werkvlees met een grove structuur. De Bavette wordt ook 'Flank steak' genoemd. De heerlijke smaak van Bavette komt door de rijping van het vlees. Onze bavette wordt 28 dagen gerijpt. Ons rundvlees komt van eigen vee. De gehele keten beheren wij zelf, samen met onze boeren. Onze koeien hebben een goed leven gehad, zijn gras gevoerd en antibiotica vrij. En daar zijn we trots op!

Lees meer...

Pompoenlasagne met kipgehakt

Bereidingstijd: 15 tot 30 minuten

Een lasagne met pompoen en kipgehakt. De lasagnebladen gebruiken we van pompoen. Je kan de pompoenlasagnebladen kant en klaar kopen of zelf maken van een pompoen. Pompoen en kip gaan heel goed samen. We maken dus een koolhydraatarme lasagne met super veel groenten.

Doe voorzichtig met de 5 spices kruiden, deze kunnen sterk zijn! 5 Spices (Vijfkruidenpoeder) is een Chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat de vijf smaakgroepen zoet, zout, bitter, zuur en umami. Heel lekker in combinatie met de pompoen en het kipgehakt. Heb je geen kipgehakt? Je kan heel makkelijk in de keukenmachine kipgehakt maken van kippendijen. 

slagerij van eijk pompoenlasagne

Ingredienten voor 2-3 personen:

  • 250 gram kipgehakt of kippen-dijen
  • 350 gram pompoenlasagnebladen (kant en klaar of zelf gesneden)
  • 400 gram tomatenblokjes (blik)
  • 1 bolletje mozzarella
  • 100 gram spinazie
  • 1 courgette, in kleine blokjes
  • 1 tl 5 spices kruiden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, fijn gehakt
  • Olijfolie, Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Als je kippendijen gebruikt, maal deze dan door de keukenmachine fijn.
  3. Fruit de ui en knoflook in olijfolie 2 minuten met peper en zout.
  4. Voeg na 2 minuten het kipgehakt en de 5 spices kruiden toe en rul dit in 4-5 minuten gaar.
  5. Voeg de courgetteblokjes toe en roerbak dit 5 minuten.
  6. De tomatenblokjes voeg je na 5 minuten toe. Dit gehaal laat je 15-20 minuten pruttelen zonder deksel. De groenten welke we gebruiken bevatten veel vocht en dat moet iets verdampen.
  7. Als laatste voegen we de spinazie toe 2-3 minuten.
  8. Als je een hele pompoen hebt, maak hier dan dunne lasagnebladen van. Je kan de pompoenlasagnebladen ook kant en klaar kopen.
  9. Nu kunnen we de lasagne gaan opbouwen; begin met een klein laagje saus en vervolgens de pompoenlasagnebladen.
  10. Herhaal dit en eindig met de saus.
  11. Snij de mozzarella in plakjes en verdeel over de lasagne.
  12. Doe de pompoenlasagne 25-30 minuten in de oven.
  13. Wanneer de lasagne toch nog te vochtig is, kan je dit een beetje afgieten.
  14. Eet smakelijk!

Lamsstoofpot met aubergine

Bereidingstijd: 15 tot 30 minuten

Het voorjaar kenmerkt zich door heerlijk buiten eten, liefst een beetje zon en lekker de BBQ aan. Wil je een lekkere stoofpot maken, maar niet binnen zitten? Maak dan eens een hele lekkere stoofpot op de BBQ. Wij zijn aan de slag gegaan met een stoofpot van lam. Deze stoofpot hebben wij gemaakt op de BBQ, je kan de stoofpot natuurlijk ook prima in de oven of in de pan bereiden. Ons lamsvlees komt van eigen vee. De gehele keten beheren wij zelf, samen met onze boeren. En daar zijn we trots op!

Wij hebben deze stoofpot gemaakt van Lamsschenkels. Heel mooi vlees wat van de achterpoot van het lam gesneden wordt. Het vlees wordt super zacht. Samen met een aantal andere ingrediënten heb je binnen een paar uur een lekkere stoofpot op tafel staan. Wij hebben aubergine en tomaat gebruikt, voor ons onmisbaar in deze stoofpot. Als kruiden hebben we Ras el hanout gebruikt, een lekkere oosterse kruiden mix wat perfect past bij lamsvlees. Deze stoofpot kan je heerlijk een dag of een paar uur van te voren maken, dan trekken de smaken er juist lekker in!  

slagerij van eijk lamsstoof aubergine logo 

Ingredienten voor 2-3 personen:

  • 2 Lamsschenkels 
  • 400 gram tomatenblokjes (blik)
  • 2 tl Ras el Hanout kruiden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteen, fijn gehakt
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 2,5 cm gember, fijn gesneden
  • Handje amandelen in stukjes gesneden
  • Groentebouillon (zelf gemaakt of van een tablet)
  • Olijfolie, Peper en zout

Bereiding

  1. Wanneer je gebruik maakt van de BBQ of oven, verwarm de oven voor op 110 graden.
  2. Peper en zout de Lamsschenkels om en om en bak deze bruin in de pan of op de BBQ.
  3. Haal de Lamsschenkels van het vuur en gebruik dezelfde pan voor het fruiten van de groenten.
  4. Fruit de ui, knoflook en de gember zachtjes voor 3-4 minuten. 
  5. Voeg de aubergine toe en roerbak dit voor nog eens 5 minuten.
  6. Voeg tomatenblokjes en de Ras el Hanout kruiden toe en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Doe de Lamsschenkels in de pan en zorg dat de Lamsschenkels net onder de saus staan. 
  8. Voeg zonodig groentebouillon toe, niet teveel anders wordt de saus te dun. Wij gebruikten dezelfde inhoud als van de tomatenblokjes (400 gram).
  9. Zet de pan op het kleinste pitje (eventueel met tussenplaatje), in de oven, of op de BBQ (indirect) in bijvoorbeeld een Dutch oven. De pan moet afgedekt zijn. 
  10. Laat de Lamsschenkels in 2,5 tot 3 uur tijd zachtjes gaar worden. Ze zullen helemaal van het bot afvallen. 
  11. Wanneer de stoofpot van Lamsschenkels klaar is, strooi er een handje amandelen over. 
  12. De stoofpot van Lamsschenkels is lekker met knapperig brood, rijst of pasta.
  13. Eet smakelijk!

 

Lamsgehaktballetjes met yoghurt dip

Bereidingstijd: 15 tot 30 minuten

Lamsgehaktballetjes met kruiden en dille, in een pita broodje met een yoghurt dip uit eigen keuken. Dat klinkt goed toch? Lamsvlees heeft een hele lekkere smaak. De gehaktballetjes combineren we met verse groenten. De yoghurt dip in dit recept maak je van Griekse yoghurt en maak je zelf, veel gezonder en nog lekkerder ook.

Wij gebruiken het Lamsvlees van eigen vee. De gehele keten beheren we zelf, samen met onze boeren. Onze dieren hebben een goed leven gehad, zijn gras gevoerd en vrij van antibiotica. Daar zijn we trots op!

slagerij van eijk pita lamsgehaktballetjes

Ingredienten voor 3-4 personen:

  • 300 gram Lamsgehakt
  • 3-4 Volkoren pita broodjes
  • 1 tl komijn poeder
  • 1 tl oregano
  • 1 el paneermeel
  • 5 takjes verse dille
  • 150 gram veldsla
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • 1 limoen of citroen
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 1 knoflookteen
  • peper en zout

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 200-220 graden voor de pita’s.
  2. We beginnen met de Lamsgehaktballetjes, deze kan je ook perfect van te voren bereiden, samen met de yoghurt dip.
  3. Doe het gehakt in een kom en meng met de komijnpoeder, oregano, 2 takjes fijngesneden dille, de paneermeel en peper en zout. Maak van het gehakt kleine gehaktballetjes van 2-3 cm.
  4. De yoghurt dip gebruiken we als dressing bij dit gerecht. Snij de knoflookteen fijn en rasp 1/3 komkommer.
  5. Doe de Griekse yoghurt in een kommetje. Zorg dat je ‘echte’ dikke Griekse yoghurt gebruikt. Voeg de knoflook en de komkommer toe aan de yoghurt.
  6. Snij 2 takjes dille fijn en meng door de Griekse yoghurt, proef af met peper, zout en limoen/citroensap.
  7. Voor de sla grillen/bakken we de rode paprika kort, als je deze rauw lekker vindt, kan je deze stap overslaan.
  8. Snij de overige komkommer, paprika, tomaat en de rode ui fijn in kleine stukjes.
  9. Bak de rode paprika kort 4-5 minuten. (je kan de rode paprika ook mee bakken met de lamsgehaktballetjes)
  10. Voeg de sla met de komkommer, tomaat en de rode ui in een kom.
  11. Voeg naar smaak wat dille toe, proef af met peper, zout, limoen/citroensap en eventueel extra verge olijfolie.
  12. Bak de pita’s 5 minuten in de oven.
  13. Vul de pita’s met de salade, de lamsgehaktballetjes en met de yoghurt dip.

Eet smakelijk!

 

 

Webshop
Webshop
Slagerij
Winkel
Workshops
Workshops
Recepten
Recepten
Winkelwagen
Winkelwagen
0