• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
  • 9.5
  • 9.5
  • voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
Patatje stoofvlees
5/6 personen
180 minuten

Patatje stoofvlees

Patatjes stoofvlees, the best of both worlds! Met een goed basis stoofrecept kan je alle kanten op. Wij stoven dit keer met bruin bier. Kies je favoriet aan ‘draadjesvlees’. Gebruik je riblappen of liever sucadelappen? Dan kan je bij ons ook nog de keuze maken tussen vlees van eigen vee of het Black Angus rund. Je leest er van alles over bij ons in de webshop en we vertellen je er graag over bij ons in de winkel.

In ons kookboek ‘Meat the Family’, staan recepten als ‘Lasagne met stoofvlees’ of een ‘Broodje stoofvlees’. Wat je ook echt naar stoof-heaven brengt is dit recept: Patatje Stoofvlees. De krokante bite van de friet, afgetopt met stoofvlees uit eigen keuken… we don’t need to say more…

Van stoofvlees moet je altijd teveel maken. Je bent er lang mee bezig en als je dan toch met stoofvlees aan de slag gaat, vries dan bakjes in voor dit soort te lekkere recepten. Handig voor een dag als je niet zo veel tijd hebt en toch wilt genieten en hoge ogen wilt gooien aan tafel.

In dit recept maken wij gebruik van een snelkookpan, het gerecht is dan binnen 35-40 minuten klaar, heel handig als je niet zoveel tijd hebt. Ideaal! Je stooft veel vaker, is veel duurzamer en net zo lekker, misschien wel lekkerder met al deze voordelen.

Dit heb je nodig

  • 1 kg Riblappen of sucade lappen van eigen vee of Black Angus rund
  • 1 flesje bruin bier 330ml
  • 100 gram spekblokjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • ½ winterpeen
  • 1 ui
  • 250 ml bouillon*
  • 2 x 70 gr tomatenpuree blikje
  • 8 takjes tijm
  • 2 el bloem
  • Peper/zout
  • olijfolie/roomboter
  • 750 gram (oven)friet
  • 3 stengels bosui

  • * in ons kookboek ‘Meat the Family’ vind je een heel hoofdstuk met nog meer recepten voor de lekkerste stoofpotjes, ook staat er een recept in om zelf bouillon te maken.

En zo maak je het

  • We werken in dit recept met 1 pan. Haal het vlees ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast. Peper en zout het vlees.
  • Snij de ui, paprika, winterpeen en de champignons in kleine blokjes.
  • Doe de roomboter/olie in de pan en bak het vlees in 3-en bruin, ongeveer 3-4 minuten per porties. Bewaar het vlees apart.
  • Bak in dezelfde pan de spekblokjes en groenten: begin met de spekblokjes, voeg na 2 minuten de paprika en winterpeen toe. Voeg naar smaak peper en zout toe, laat het geheel nog ongeveer 5 minuten gaan. Blijf roeren in de pan!
  • Voeg vervolgens de kastanjechampignons toe aan de pan en bak het geheel 4 minuten zachtjes.
  • Haal de groenten uit de pan en bewaar bij het vlees.
  • Fruit de ui (in dezelfde pan), voeg na 2 minuten de bloem toe en bak 1 minuut.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer het tot één geheel.
  • Voeg vervolgens het bier en de bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Doe het vlees en de groenten terug in de pan.
  • Voeg de takjes tijm in zijn geheel toe aan de stoofpot.
  • Zet de pan met deksel op de kleinste pit (eventueel met tussenplaatje) voor ongeveer 180 minuten. Roer af en toe in de pan.
  • Wanneer je met tussenplaatje stooft, kan je het geheel tot 300 minuten heel zachtjes op laten staan.
  • Proef na 180-240 minuten of het vlees de gewenste zachtheid heeft bereikt. (Wij maken gebruik van een snelkookpan, het gerecht is dan binnen 35-40 minuten klaar, heel handig als je niet zoveel tijd hebt)
  • Haal de takjes tijm uit de pan, de blaadjes zijn er inmiddels afgevallen.
  • Wil je een lekker dikke jus/saus? Wanneer het stoofvlees klaar is, haal het vlees en groenten uit de pan, zodat alleen de jus over blijft. De jus koken we in tot een dikte van yoghurt. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Bereid de friet zoals op de verpakking beschreven staat. Serveer de friet met het stoofvlees en gesneden bosui.
  • Eet smakelijk!