• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
  • 9.7
  • 9.7
  • voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
Voorschotense stoofpot
5/6 personen
120 minuten

Voorschotense stoofpot

Een stoofpot met vlees van eigen vee, gestoofd in een biertje uit Voorschoten. Dat klinkt goed toch? In onze stoofrecepten stoven we vaak met bouillon, wijn of bier. Sander van Brouwerij Voorschoten benaderde ons, of het niet leuk zou zijn om een recept te maken met één van zijn biertjes. We kregen een proefpakket en hebben eerst de biertjes getest, van Voorschotens Tripel tot aan Voorschotens Quadrupel. Allemaal stuk voor stuk lekkere biertjes. De Voorschotens Quadrupel trok erg onze aandacht; 'Een vol aromatisch bier met een robijnrode tot zwarte kleur. Een verwarmende body met een toets van gedroofd fruit.' Een smaak welke past bij een winterse stoofpot; de Voorschotense stoofpot. 

We zijn de keuken in gedoken. Samen met onze sucadelappen, verse groenten en kruiden, hebben we hier een heerlijk winters recept bij bedacht. Het is een lekker gerecht wat je goed van te voren kan maken en 1-2 dagen in de koelkast kan bewaren, of in de vriezer. Perfect voor de komende feestdagen.

Ons rundvlees komt van eigen vee. De gehele keten beheren wij zelf, samen met onze boeren. Onze koeien hebben een goed leven gehad, zijn gras gevoerd en antibiotica vrij. En daar zijn we trots op!

Dit heb je nodig

  • 1 kg sucadelappen in blokjes
  • 1 flesje Voorschotens Quadrupel bier
  • 100 gram spekblokjes
  • 2 sjalot, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 4 wortelen, in plakjes gesneden
  • 1 pastinaak
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 tomaten in blokjes
  • 250 ml Bouillon (groenten)
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 tl 5 spices kruiden
  • Roomboter, Peper en zout

En zo maak je het

  • Haal het vlees ruim een uur van te voren uit de koelkast.
  • Bak het vlees aan in tweeën of in drieën in de roomboter in de pan, zorg voor een lekkere bruine kleur. Voeg naar smaak peper en zout toe. Haal het vlees uit de pan en bewaar apart
  • Snij de rozemarijn fijn. Fruit de rozemarijn, sjalot en knoflook zachtjes in dezelfde pan voor 3-4 minuten. 
  • Voeg vervolgens de spekblokjes toe en roerbak dit ongeveer 3-4 minuten.
  • Als de spekblokjes een lekkere bruine kleur hebben, voegen we de groenten toe; wortelen, pastinaak voor 5-6 minuten. 
  • Doe het vlees bij de groenten in de pan, voeg de 5 spices en de tomaten toe en roer alles door elkaar, voeg eventueel nog wat peper en zout toe. 
  • Doe eerst het bier bij de groenten en vlees, voeg vervolgens de bouillon toe. Niet alles tegelijk, het geheel moet net onder het vocht staan. 
  • Voeg de laurier toe en laat het geheel 2 tot 2,5 uur staan op een laag pitje. Het moet af en toe een ‘blubje’ geven.
  • Wij maken gebruik van een snelkookpan, het gerecht is dan binnen 35-40 minuten klaar, heel handig als je niet zoveel tijd hebt!
  • Het gerecht is met gemak 1-2 dagen van te voren te maken, lekker juist dat alle smaken de tijd hebben om erin te trekken. 
  • Serveer er een lekker stampotje bij of maak er een patatje stoofvlees van. 
  • Eet smakelijk!