• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
  • 9.4
  • 9.4
  • voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
Moussaka met rundergehakt
3/4 personen
70 minuten

Moussaka met rundergehakt

Moussaka is een Griekse ovenschotel, die je prima een dag van te voren kan maken,

zodat je na een drukke werkdag of heerlijke stranddag zo de ovenschotel in de oven schuift en heerlijk kan gaan genieten!

Dit heb je nodig

Ingrediënten voor 3/4 personen

  • 350 gr rundergehakt
  • 450 gr gekookte aardappelschijfjes
  • 500 gr aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 500 gr tomatenblokjes
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl oregano
  • 1 laurierblaadje
  • 50 gr roomboter
  • 50 gr bloem
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • Klein blikje tomatenpuree
  • peper/zout
  • olijfolie

En zo maak je het

  • Was je handen, zorg voor een schone werkbank, keukengereedschap en snijplanken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de knoflook en de ui fijn.
  • Snij de groente (ui, knoflook, courgette, paprika) in kleine blokjes en de buffelmozzarella in plakjes.
  • Fruit de ui en knoflook 2 minuten met peper en zout naar smaak.
  • Voeg de tomatenpuree, nootmuskaat, komijnpoeder en de oregano toe en roerbak 2 minuten. Laat geheel zachtjes 15 minuten pruttelen.
  • Stook een grillpan op het vuur heet. Snij de aubergine in dunne ronde plakjes, zorg dat ze allemaal even dik zijn. Smeer de plakjes aubergine in met olijfolie en peper en zout.
  • Grill de plakjes aubergine in de grillpan aan beide zijden 2-3 minuten, totdat deze mooi goudbruin zijn. Laat de aubergine plakjes op een keukenpapiertje rusten.
  • We gaan aan de slag met de bechamelsaus. Verwarm de melk in een pannetje met het laurierblaadje.
  • Laat de boter in een ander pannetje zachtjes smelten en voeg de bloem toe. Blijf erbij, op een zacht vuurtje, blijven roeren, totdat er een ‘bal’ ontstaat. Duurt ongeveer 5 minuten.
  • Voeg vervolgens in delen de melk toe en blijven constant roeren totdat er een mooie ‘bal’ ontstaat en bij het laatste deel melk, een saus.
  • Vet een ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Als eerst maken we een laagje van het gehaktmengsel en vervolgens wat aardappelschijfjes, vervolgens een laagje bechamelsaus en weer de aardappelschijfjes, gehaktmengsel. Dan leggen we de aubergineschijfjes erop en als laatste nog wat bechamelsaus. (niet alle bechamelsaus hoeft op!)
  • Als laatste strooien we de Parmezaanse kaas erover.
  • Bak de moussaka 40 minuten in de oven.

Eet smakelijk!