• voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
  • 9.5
  • 9.5
  • voor 12.00 uur besteld, morgen in huis*
  • winkel in Voorschoten
  • thuisbezorgd vanaf €50
  • slager met ster en goud bekroond vlees
Kalfswangen met venkel & balsamico
4/5 personen
150 minuten

Kalfswangen met venkel & balsamico

Heb je al een idee wat je gaat serveren tijdens het kerstdiner? In ons nieuwste recept zijn we aan de slag gegaan met kalfswangen. Net als varkenswangen zijn kalfswangen 'werkvlees'. Vlees wat dus veel gewerkt heeft. Het is mooi dooraderd, maar niet te vet. Kalfswangen zijn zacht en heel fijn van structuur. Een 'low & slow' bereiding is dan ook aan te raden. Je kan de kalfswangen op de BBQ, in de oven, in de pan of in de snelkookpan bereiden. 

In dit recept gebruiken we verschillende groenten, zoals venkel, peen en wortelen. We voegen als smaakmakers oregano en balsamico azijn toe. De oregano en balsamico azijn zorgen voor een heerlijke smaakexplosie. 

Dit gerecht kan je 1-2 dagen van te voren maken, dan trekken de smaken lekker door de hele stoofpot. Het wordt een feestje tijdens het kerstdiner! 

Dit heb je nodig

  • 1 kg kalfswangen
  • 2 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 2 el mosterd
  • 8 takjes oregano
  • 250 gram paddenstoelenmix
  • 300 gram wortel/peen
  • 2 venkel
  • 2 tomaten
  • 500 ml Bouillon (groenten)
  • 4 el balsamico azijn
  • 4 blaadjes laurier 
  • 2 el bloem
  • Roomboter, Peper en zout

En zo maak je het

  • Haal het vlees ruim een uur van te voren uit de koelkast.
  • Bak het vlees aan in tweeën of in drieën in de roomboter in de pan, zorg voor een lekkere bruine kleur. Voeg naar smaak peper en zout toe. Haal het vlees uit de pan en bewaar apart.
  • Snij de paddenstoelenmix, venkel, tomaten en de wortel/peen in stukjes. 
  • Fruit de knoflook en ui in dezelfde pan voor 4-5 minuten. 
  • Voeg vervolgens de paddenstoelenmix, venkel en de wortel/peen toe en roerbak dit ongeveer 5-6 minuten.
  • Doe het vlees en de tomaten bij de groenten in de pan, voeg de bloem toe en roer alles door elkaar. 
  • Voeg de mosterd toe even eventueel nog wat peper en zout.
  • Voeg vervolgens de balsamico azijn en de bouillon toe. Niet alles tegelijk, het geheel moet net onder het vocht staan. 
  • Bind een touwtje om de oregano, zodat je deze na het stoven gemakkelijk uit de pan kan vissen. 
  • Voeg de laurier en de oregano aan de pan toe en laat het geheel 2 tot 2,5 uur staan op een laag pitje. Het moet af en toe een ‘blubje’ geven.
  • Wij maken gebruik van een snelkookpan, het gerecht is dan binnen 35-40 minuten klaar, heel handig als je niet zoveel tijd hebt!
  • Als de kalfswangen nog niet zacht zijn, binnen de gestelde tijd, laat het geheel dan nog rustig stoven. 
  • Het gerecht is met gemak 1-2 dagen van te voren te maken, lekker juist dat alle smaken de tijd hebben om erin te trekken.
  • Wanneer de jus nog wat te dun is, haal de kalfswangen uit de pan en de groenten en kook het geheel iets in, tot de gewenste dikte. 
  • Eet smakelijk!