Hippe hachee
5/6 personen
180 minuten

Hippe hachee

Hachee, ouderwets? Welnee! Wij maken een super hippe, gezonde hachee. Onze oma maakte hachee met rundvlees, ui en appelstroop. Wij geven er net onze eigen draai aan. Het zoetje van de hachee komt van de uien, steranijs en dadels. Wist je dat dadels super gezond zijn?

Wij maken stoofvlees altijd in de snelkookpan, dat scheelt tijd en het wordt even lekker, misschien nog wel lekkerder. Je hebt binnen 45 minuten een heerlijk stoofpot op tafel staan.

Ons rundvlees komt van eigen vee. De gehele keten beheren wij zelf, samen met onze boeren. Onze koeien hebben een goed leven gehad, zijn gras gevoerd en antibiotica vrij. Het is super lekker en daar zijn we trots op!

Dit heb je nodig

  • 1-1.2 kg Riblappen of sucade lappen, van eigen vee of Black Angus rund
  • 300 gram uien
  • 2 el appelazijn
  • 2 el gemixte droge kruiden (bijv gemalen kruidnagel, nootmuskaat, gerookte paprikapoeder, anijszaad)
  • 2 steranijs
  • 2 blaadjes laurier
  • 50 gram verse dadels
  • 500 ml runderbouillon*
  • Peper/zout
  • olijfolie/roomboter
  • 750-1000 gram (oven)friet of friet van pastinaak/knolselderij

    * in ons kookboek ‘Meat the Family’ vind je een heel hoofdstuk met nog meer recepten voor de lekkerste stoofpotjes, ook staat er een recept in om zelf bouillon te maken.

En zo maak je het

  • We werken in dit recept met 1 pan. Haal het vlees ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast. Peper en zout het vlees.
  • Snij de uien in kleine blokjes of ringen.
  • Doe de roomboter/olie in de pan en bak het vlees in 3-en bruin, ongeveer 3-4 minuten per porties. Bewaar het vlees apart.
  • Bak in dezelfde pan de uien: Voeg naar smaak peper en zout toe, laat het geheel ongeveer 5 minuten gaan totdat de uien beginnen te kleuren. Blijf roeren in de pan!
  • Voeg vervolgens de appelazijn en bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Doe het vlees en de kruiden, steranijs en de laurier in de pan.
  • Zet de pan met deksel op de kleinste pit (eventueel met tussenplaatje) voor ongeveer 180 minuten. Roer af en toe in de pan.
  • Wanneer je met tussenplaatje stooft, kan je het geheel tot 300 minuten heel zachtjes op laten staan.
  • Proef na 180-240 minuten of het vlees de gewenste zachtheid heeft bereikt. (Wij maken gebruik van een snelkookpan, het gerecht is dan binnen 35-40 minuten klaar, heel handig als je niet zoveel tijd hebt)
  • Ondertussen halen we de pitten uit de dadels en pureren we de dadels met 50 ml water.
  • Als de hachee klaar is, halen we de laurier en de steranijs uit de pan.
  • Wil je een lekker dikke jus/saus? Wanneer het stoofvlees klaar is, haal het vlees en groenten uit de pan, zodat alleen de jus over blijft. De jus koken we in tot een dikte van yoghurt. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Roer als laatste de dadelstroop door de hachee.
  • Bereid de (groenten) friet zoals op de verpakking beschreven staat. Serveer de friet met het vlees
  • Eet smakelijk!