Gevulde kalkoendij met cranberries en walnoten
5/6 personen
150 minuten

Gevulde kalkoendij met cranberries en walnoten

Kalkoen tijdens de feestdagen op tafel, een lekkere traditie maar dan anders!

Kalkoen op tafel is een ware traditie bij families tijdens de feestdagen. Zo'n hele kalkoen is soms best lastig gaar en dan nog sappig te krijgen. We hebben een lekker recept gemaakt met een kalkoendij. Je gaat de kalkoendij zelf vullen, wedden dat je gasten versteld staan? 

Dit heb je nodig

Ingredienten voor 5/6 personen

  • 1 kalkoendij vrouwelijk (van goede kwaliteit)
  • 100 gram half om gehakt
  • 75 gram cranberries
  • 100 gram katenspek
  • 75 gram walnoten
  • 100 gram roomkaas
  • peper en zout
  • rolladetouw
  • kerntemperatuurmeter 

En zo maak je het

  • Was je handen, zorg voor een schone werkbank, keukengereedschap en snijplanken.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Ontbeen de kalkoendij.
  • Maak de kalkoendij zo uitgestrekt mogelijk, of vraag de slager.
  • Leg de plakjes katenspek dakpansgewijs neer, plaats de kalkoendij op de plakjes katenspek.
  • Meng het gehakt, cranberries, walnoten en de roomkaas in een kom.
  • Peper en zout de kalkoen dij flink, het is een flink stuk vlees. Het heeft echt wat peper en zout nodig.
  • Beleg de kalkoendij met het gehaktmengsel.
  • Rol de kalkoendij op, zodat de vulling als een ‘spiraal’ in de kalkoen-dij zit.
  • Knoop de kalkoendij goed op met een rolladetouw, zodat de vulling er goed in blijft zitten.
  • Plaats de kalkoendij in een ovenschaal met de kerntemperatuurmeter in het midden van de kalkoendij.
  • De gevulde kalkoendij is klaar bij een kerntemperatuur van 68-70 graden. Dit duurt ongeveer 100-120 minuten.

Eet smakelijk!