Caeser salade met gegrilde kip a la van Eijk
2/3 personen
30 minuten

Caeser salade met gegrilde kip a la van Eijk

Vis in een recept van een slagersfamilie? Aad is katholiek van huis uit en op de boerderij aten ze één keer per week vis. Onze ouders hebben de visdag er thuis nooit doorheen gekregen, we waren eenmaal van jongs af aan al gek op vlees. Deze heerlijk Caesar salade eten we wel met ansjovis, een klein beetje dan. In de dressing van een Caesar salade hoort ansjovis, zo eigenwijs als slagers zijn, hebben we wel onze eigen draai aan dit gerecht gegeven.

Dit recept werd net niet geselecteerd voor ons kookboek, omdat we te veel lekkere recepten geselecteerd hadden. Daarom delen we het nu met je! Heerlijk gegrilde kippendijen, gedroogde Spaanse rauwe ham uit de oven, een gepocheerd eitje (of gekookt) met een lekkere romige dressing maken deze salade tot een feestje op je bord!

Dit heb je nodig

  • 2-3 kippendijen
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl basilicum gedroogd
  • 6 plakken serrano ham, iets dikker gesneden
  • 2 stuks little gem sla
  • 1 venkel
  • 250 gr (zongedroogde) tomaatjes **
  • 2-3 eieren
  • 2 (volkoren) boterhammen
  • 1/2 avocado (totaal 1 hele)
  • 100 gram groene asperges
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • Roomboter

  • Dressing:
  • 20 gram ansjovis
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el mayonaise zonder suiker
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • ½ avocado
  • 1 limoen sap + rasp
  • Peper en zout

** in ons kookboek vind je een recept om zelf tomaatjes te drogen of sousvide te garen. Super lekker om zelf te maken!

En zo maak je het

  • Laat de serranoham iets dikker afsnijden.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakken serranoham op een bakpapiertje en laat dit 10-15 minuten krokant worden in de oven. Laat de serranoham vervolgens afkoelen.
  • Maak de kipkruiden in een kommetje. Voeg 2 el olijfolie en de kipkruiden toe: 2 tl paprikapoeder, 2 tl kerriepoeder, 2 tl basilicum gedroogd. Kruid vervolgens de kippendijen met dit mengsel. Bak de kippendijen om en om bruin en laat zachtjes nog 8-10 mi-nuten bakken. De kippendijen zijn klaar als de kerntemperatuur van 72 graden is bereikt. Laat de kippendijen afkoelen.
  • Dressing: Mix alle ingrediënten door elkaar. Proef af met peper en zout.
  • Snij de boterham in kleine blokjes van 0,5 cm. Voeg een klontje roomboter toe aan de pan en roerbak de boterham stukjes in 5-10 minuten krokant. Voeg halverwege 1 tl paprikapoeder toe. Zet de pan uit en bewaar de croutons apart.
  • Snij de sla, ½ avocado, venkel, asperges en tomaatjes in iets kleinere stukjes.
  • Bak de venkel in een klein beetje roomboter 8 minuten, totdat de venkel zacht is.
  • Voeg na 5 minuten de groene asperges toe. Laat de groenten afkoelen.
  • Breng een grotere pan water met 1 el azijn aan de kook om de eieren te pocheren. Breek 1 ei in een bakje. Als het water kookt, zet het vuur laag en maak een draaikolk. Voeg het ei toe in deze draaikolk. Pocheer het ei 3 minuten voor een half hard ei. Haal het ei met een schuimspaan uit het water en bewaar apart. Pocheer nu de volgende eieren. Heb je hier nou helemaal geen zin in: kook dan je eieren half hard!
  • Maak de salade op door de groenten te mengen met de sla. Voeg 1 tot 2 el dressing toe en meng de salade. Voeg naar smaak meer dressing toe. Pas op dat het niet te zout wordt.
  • Snij de kippendij in reepjes en breek de serranoham in iets grotere stukken.
  • Serveer de salade met boven op de kippendij, stukjes serranoham, Parmezaanse kaas en de eigengemaakte croutons.
  • Eet smakelijk!